PROPISI

UPUTSTVO ZA RAD DELEGATA
Datum donošenja: 15.06.2017
Službeni list FSS "Fudbal",Van.br. 3/2017
pdf

 

U P U T S T V O

ZA RAD DELEGATA FUDBALSKOG SAVEZA SRBIJE NA

UTAKMICAMA SUPER LIGE, PRVE LIGE SRBIJE I

ZAVRŠNOG DELA TAKMIČENJA ZA FUDBALSKI KUP SRBIJE

 

UVOD

            Uključujući se u savremene evropske i svetske tokove i Fudbalski savez Srbije (u daljem tekstu: FSS), želi da unapredi mnoge segmente rada koji su vezani za uspešnu organizaciju i tok fudbalske igre na stadionima u Srbiji. FSS, kao i drugi nacionalni fudbalski savezi koji su članovi UEFA, nastoji da kroz svoj celokupni rad bude savremena organizacija, sa precizno utvrđenim pravilima ponašanja i delovanja. Savremeni fudbal, naročito vrhunski, zahteva visoki nivo profesionalizma i znanja, što znači da improvizacijama u takvoj organizaciji rada jednostavno neće biti mesta. Sa tih razloga FSS želi da unapredi rad svojih službi i službenih lica i da ih, koliko je više moguće, približi standardima UEFA.

            Delegatska funkcija u savremenom fudbalu ima izuzetno mesto i od velikog je značaja za uspešno funkcionisanje organizacije jedne fudbalske utakmice. Zato FSS želi da osigura da delegati i delegatska funkcija u srpskom fudbalu još više dobiju na značaju i da se unapredi njihova efikasnost. Prvo Uputstvo za rad delegata FSS na utakmicama Super lige, Prve lige Srbije i završnog dela takmičenja za fudbalski Kup Srbije doneto je na sednici Izvršnog odbora FSS 27. juna 2012. godine, što znači da je primena počela od sezone 2012/2013. Pokazalo se da Uputstvo predstavlja značajan dokument, čija sadržina je od velike pomoći delegatima u vršenju ove odgovorne funkcije u sistemu fudbalskog sporta u Srbiji. U takmičenju Super i Prve lige, kao i u završnom takmičenju za Kup Srbije, a prema sadašnjem sistemu takmičenja odigraće se 574 utakmica. To je veliki broj, a među njima će sigurno biti i utakmica visokog rizika, koje zahtevaju posebne mere, naročito u bezbednosno-sigurnosnoj oblasti. Na listama delegata tokom proteklih sezona nalazili su se mnogi fudbalski radnici, koji su sa više ili manje uspeha obavljali ovu odgovornu funkciju. Verujemo da će ovo Uputsvo svim sadašnjim i budućim delegatima pomoći u što boljoj pripremi za fudbalske utakmice koje će se igrati u našim najelitnijim takmičenjima.

            Једно од главних опредељења у политици УЕФА је да на фудбалским утакмицама не сме бити насиља, расне и било које друге врсте дискриминације. Фудбалски савез Србије наравно потпуно подржава такву политику и зато један од главних задатака сваког делегата треба да буде максимално ангажовање у спровођењу ових принципа. Такође, мора се настојати да се понашање навијача на утакмицама (нарочито "високог ризика") поправи, а нарочито да се са стадиона елиминише употреба пиротехничких средстава.