Понедељак, 09.10.2017

Орлови лете у Русију, Србија на СП 2018.

У феноменалном амбијенту, пред више од 40.000 гледалаца, Србија савладала Грузију и вратила се на мапу најбољих селекција света

СТРЕЛЦИ: 1:0 Пријовић 74.Стадион: „Рајко Митић“. Гледалаца: око 45.000. Судија: Павел Гил (Пољска). Помоћници: К. Сапела, М.Борковски (Пољска). Жути картони: Матић, Максимовић (Србија),Квиталија,Гвила (Грузија).
СРБИЈА: Стојковић, Рукавина, Ивановић, Максимовић, Д.Тошић, Коларов, Матић, Гудељ, Љајић (од 61. Пријовић), Тадић (од 89. Костић), А.Митровић(од 77.Миливојевић). Селектор Славољуб Муслин.
ГРУЗИЈА:Макаридзе, Какабадзе, Кочолава, Кашија, Наваловски, Казаишвили, Канкава, Гвила, Абурјанија (од 82. Двалишвили), Јигаури (од 85. Хуфнагел), Квиталија (од 72. Меребашвили). Селектор Владимир Вајс.
Ноћ на коју је Србија чекала пуних осам година, ноћ када Србија слави пласман на Светско првенство које се идуће године одржава у Русији. Повратак Орлова на мапу најбољих селекција света испратило је у феноменалном амбијенту више од 40.000 гледалаца,


Први део игре протекао је практично без правих прилика, водила се права рововска битка. Гости опредељени на одбрану чекали су тренутак како би угрозили гол Стојковића из неког контра напада, а ми смо до најозбиљније прилике дошли преко Тадића, пред крај полувремена, када је Макаридзе одбранио његов ударац.
Наставак је донео бољу, агресивнију Србију. Покушао је прво Митровић главом, па Ивановић после корнера, неколико веома изгледних ситуација када смо помислили да је реализација неминовност. Срећа и Макаридзе чували су Грузију. У игру је уместо Љајића ушао Пријовић, сада смо били још офанзивнији. И сада се чинило само да је питање времена када ћемо најзад пасту бедем Грузије. Дочекали смо 74. минут, севнула је наша контра, акција из три потеза коју је завршио Пријовић,клизајући на другој стативи погодио је супротни угао сада немоћног Макаридзеа. Гол који је подигао све на стадиону, подрхтавале су трибине нашег највећег стадиона.


Уследила је нова измена, сада је из игре изашао Александар Митровић, а везу је појачао Миливојевић.Требало је сачувати предност,а на руку нам је ишао и резултат из Кардифа где је Република Ирска водила против Велса, Математика је говорила да нам је практично и бод био довољан за директан пласман у Русију, али Орлови су хтели победу. И сачували смо је, рутински, већим поседом лопте, игром која нас је подсетила на оне тренутке када смо супериорно освајали бодове и корак по корак ишли ка коначном циљу.
Србија иде у Русију, Србија је међу 32 селекције света, Србија је заслужила да се радује. Мисли нам сада иду ка Москви, где ће 1. децембра бити одржан жреб група за Светско првенство. Да,видимо се у Русији 2018! Тамо нам је и место.Србија слави!


ФАНТАСТИЧАН АМБИЈЕНТ
Фудбалски савез Србије учинио је све да наши репрезентативци имају сјајну подршку , а пуне трибине нашег највећег стадиона и феноменална кореографија (цео стадион у бојама заставе Србије) која је дочекала играче по изласку на терен, помогли су Орловима да остваре сан фудбалске нације и Србији подаре пласман на Светско првенство.
СРЕЋНИ 9.ОКТОБАР
Пре 18. година, такође 9.октобра, тада репрезентације СР Југославије остварила је пласман на Европско првенство које се 2000. одржавало у Белгији и Холандији, а Стојковић, Савићевић, Ђукић, Ђоровић, Јокановић, Југовић, Краљ...учинили су то у Загребу, пред крцатим Максимиром. Јуначки реми (2:2) са играчем мање (искључен био Мирковић) који остаје записан као „историјски“, вредан великог поштовања. И ова октобарска ноћ остаће у сећању свих љубитеља фудбала, јер сада Србија, успела је да оствари сан дуг осам година и нацији подари учешће на самиту најбољих селекција света.

“ПУКНИ ЗОРО” МОТИВ ВИШЕ
Пре почетка утакмице навијачи су подизали атмосферу на стадиону музичким хитом из филма “Монтевидео, Бог те видео”, Словенца српског порекла Роберта Пешута “Мањифика”. Сви су у глас отпевали нумеру “Пукни зоро” коју је извео Милош Радовановић који је и прославио ову песму.
“Марш на Дрину" и химну Грузије и Србије је пре утакмице, извео свечани оркестар полиције Србије.
АПЛАУЗ ХИМНИ ГРУЗИЈЕ
Ретко виђена сцена пре меча на стадиону “Рајко Митић”. При интонирању химне Грузије “Слобода” цео стадион је стојећи и аплаузом поздравио госте. Навијачи наше репрезентације не памте да је неки страни тим овако дочекан у Србији.
ВАТРОМЕТ ЗА КРАЈ
Када је пољски арбитар Павел Гил одсвирао крај утакмице,са крова јужне трибине стадиона “Рајко Митић” кренуо је ватромет који је зачинио победу над Грузијом и пласман на Светско првенство у Русију.