Nedelja, 06.09.2015

Intervju: Tomislav Sivić

Utakmicom protiv Litvanije Mlada reprezentacija Srbije u utorak počinje novi ciklus kvalifikacija za evropsko prvenstvo, koje će se od 16. do 30. juna 2017. godine održati u Poljskoj. Pred novim selektorom Tomislavom Sivićem su dva važna posla - da formira novu generaciju i da nastavi sa uspesima, koje su naše nade ostvarile u protekloj deceniji.

- Grupa u kojoj se nalaze Italija, Slovenija, Republika Irska, Litvanija i Andora je ,,korektno jaka". Možemo reći da je to ozbiljan skup reprezentacija u kojoj svaka utakmica može da utiče na konačan redosled. Teško je braniti mesto prvaka u svetu, jer svi žele da protiv njega pokažu šta znaju, rekao je slektor Tomislav Sivić.

Kakvi su planovi i želje mladih Belih orlova?

- Srbija ima kvalitet u tom uzrastu. To niko ne može da ospori. Aktuelni smo svetski prvaci i bivši evropski šampioni. Bili smo učesnici nedavno završenog evropskog prvenstva u Češkoj. Iz svih tih selekcija treba da izvučemo najbolje. Najboljem se i nadamo.

Ko su favoriti u grupi?

- Glavni favoriti za osvajanje prvog mesta su Srbija i Italija. Ali, ni druge reprezentacije nisu za potcenjivanje. Recimo, Andora je pobedila Litvaniju. To nešto govori. Svi, dakle, ozbiljno igraju fudbal, pa naši momci to moraju da znaju.

Pred vama je formiranje nove generacije nada?

- Da. Pred stručnim štabom je ozbiljan posao formiranja novog tima. Mi jesmo svetski prvaci i bivši šampioni Evrope, ali puno igrača iz tih selekcija trenutno nigde ne igra. Naš posao je da ih vratimo i pomognemo im da ponovo budu reprezentativci.

To neće biti lak posao?  

- Nije lako, jer pored svega moramo da osvajamo bodove. Naša je obaveza da i u takvim okolnostima pravimo dobre rezultate. Nismo se okupljali godinu dana, pa nam to ne ide u prilog. Ali, protiv Litvanije se bodovi moraju osvojiti, bez obzira na okolnosti u kojima se trenutno nalazimo.

Sa kakvim sastavom raspolažete?

-Želja mi je da napravimo jaku mentalnu ekipu. Nastupima u omladinskoj selekciji mnogi su iskoristili priliku da se nametnu i za mladu selekciju. Zbog toga želimo da napravimo kombinaciju od dve selekcije.

O novim imenima?

- Šansu ćemo pružiti Ognjenu Ožegoviću, koji je bio u omladincima u Litvaniji, kada smo osvojili titulu prvaka Evrope. Proverićemo i mladog napada iz Minhena 1860 Fejsala Mulića. On je visok 202 santimetra i podseća na Nikolu Žigića. Mulić standardno igra za minhenski klub u Cvajti. On je rođen u Novom Pazaru, a izrazio je želju da igra za Srbiju.

Da li imate saradnju sa selektorom A tima Radovanom Ćurčićem?

- Mlada reprezentacija je servis A tima. Razumljivo je da smo u stalnom kontaktu i da razgovaramo o budućim akcijama. Dogovaramo se oko sastava i sastavljanja spiskova, ali A tim uvek ima prednost.