Sreda, 23.09.2015

Intervju: Savo Milošević

Fudbalska reprezentacija Srbije privodi kraju učešće u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Francuskoj, ali istovremeno pravi planove za naredni ciklus,

Od jeseni sledeće godine počinje nadmetanje za Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine. Srpski fudbal se nalazi u neobičnoj poziciji, da najbolji fudbaleri ne mogu da izbore plasman na kontinentalno prvenstvo, a da mlađe selekcije osvajaju evropske i svetske šampionate.

,,Ako gledamo naš fudbal kroz prizmu nastupa A reprezentacije, onda ne možemo biti zadovoljni, jer nismo uspeli da se kvalifikujemo za Evropsko prvenstvo u Francuskoj. Ima naše krivice u tome, ali nas je odluka Arbitražnog suda u Švajcarskoj sasvim udaljila od Francuske. To je ogroman problem, jer propuštamo treće uzastopno veliko takmičenje. Takva situacija se reflektuje na ceo naš fudbal", rekao je u razgovoru za sajt fss.r potpredsednik Fudbalskog saveza Srbija Savo Milošević, koji je zadužen za A i Mladu reprezentaciju Srbije.

,,Bolja slika se stiče kada naš fudbal sagledavamo u celini. Uspesi mlađih kategorija nas raduje, jer oni anuliraju neuspehe A tima. Takvi uspesi omogućuju klubovima da prodajom mladih fudbalera donekle reše svoje egzistencijalne probleme. Naš zadatak je da mlade fudbalere uključimo u A tim i da sačuvamo mentalitet koji su oni iskazali u mlađim kategorijama".

Kako to ostvariti?

,,Imamo dovoljno vremena do narednih kvalifikacija da na miru napravimo takmičarski i respektabilan tim. Takav sastav trebalo bi da se probije u kvalifikacijama i obezbedi učešće na Svetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine.

Koji su vaši neposredni prioriteti?

,,U dogovoru sa strukom u A i Mladoj reprezentaciji došlo je do kadrovskih promena. Želimo da neke igrače prebacimo iz mlade u A tim. U tom naumu moramo biti obazrivi, jer to nije jednostavan posao. To je osetljiva materija koja ne dopušta greške. Moramo biti sigurni da su mladi fudbaleri spremni da ponesu breme koje sa sobom nosi igranje u A timu. Svesni smo da u mlađim kategorijama imamo vrhunski kvalitet, koji nemamo pravo da olako proćerdamo. Znači, glavna preokupacija u narednom periodu biće stvaranje spone između Mlade i A reprezentacije. U tom poslu treba da se iskristališe tim koji će igrati u narednim kvalifikacijama.

Kakva je, dakle, vaša generalna strategija?

,,Generalna strategija Saveza mora da se bazira na dobrim rezultatima A reprezentacije. Ove godine smo imali velikog uspeha u mlađim kategorijama, ali sve to pada u drugi plan, jer se A tim nije kvalifikovao na prvenstvo Evrope. Dakle, glavna preokupacija Saveza je stvaranje tima koji mora da izbori plasman na Svetsko prvenstvo u Rusiji. Nema drugog cilja, koji može da bude ispred toga.

Puno se priča o smeni generacija u državnom timu?

,,Ljudi su kod nestrpljivi. Mi, međutim, ne smemo da se povodimo mišljenjem javnog mnenja, čak ni stavovima medija. Ne možemo, takođe, da se rukovodimo pritiscima sa strane. Za nas su stručne procene najvažnije i jedino meritorne. Mi se moramo rukovoditi time kakav je učinak igrača na terenu. To je jedino merilo. Ne možemo svake godine, i u svakim kvalifikacijama, da podmlađujemo tim. Niko to ne radi na svetu, jer je nemoguće samo sa mladim igračima doći do uspeha.

Planski pristupate tom poslu?

,,Sa Mitrom Mrkelom sam još pre dve godine napravio projekciju A reprezentacije za narednih pet godina. Imamo, recimo, spisak od dvadeset i više igrača koje smo označili da u budućnosti treba da nose državni tim Srbije. Naša fudbal ima svetlu perspektivnu, jer je mnogo mladih igrača pokazalo da su vrhunski fudbaleri. Oni ne treba da se dokazuju. Samo treba da svoju klasu potvrde u A timu.

Do kraja godine očekuje nas još četiri utakmice. Šta one treba da pokažu?

 

 

,, Stvari se polako kristališu. Nadam se da će do početka sledećeg ciklusa za svetsko prvenstvo sve leći na svoje mesto. Javnost dosta spekuliše sa podmlađivanjem, ali to držimo u domenu tajnosti. Svi imaju svoje favorite - ko treba da igra u reprezentaciji, a ko je suvišan. Pre svega to se odnosi na menadžere i klubove. Mi se, međutim, isključivo vodimo onim parametrima koji su najbolji za A tim. U tome moramo da budemo dosledni i obazrivi.

Imali ste veliku karijeru. Svašta ste prošli u fudbalu Kakav je vaš stav prema ranom odlasku igrača u inostranstvo?

,,Većina igrača pravi veliku grešku zato što odlaze rano u inostrane klubove. Da ilustrujem poslednjim slučajem Sergeja Milinkovića-Savića, koji može čak da bude i dobar primer. Posle dobre sezone u Belgiji Milinković je prešao u Lacio. Dobar klub i jaka liga. Mislim, ipak, da bi on mnogo više napredovao u Vojvodini, nego što će to moći u Italiji. Sergej nije bio formiran igrač kada je napustio naš fudbal, a za godinu-dve u Vojvidini bi stekao iskustvo neophodno za jake lige.

Čiji je onda interes da igrači rano odlaze u inostranstvo?

,,To je interes menadžera. Rani odlazak nije u interesu fudbalera. To sa ovolikim iskustvom mogu da tvrdim. Novi klubovi ih šalju na pozajmice, nemaju do kraja rešen svoj status, a igrači potom gube samopouzdanje. Na tom putu mladići se ,,izgube". Klubovi, pak, traže spas u prodaji igrača da bi opstali, pa ispada da samo fudbaler gubi. Nalazimo se u vrzinom kolu koje ne znamo kako da rešimo.

Sa pozicije potpredsednika FSS moram da gledam šta je najbolje za igrača, jer je to interes naših klubova, pa i fudbala u celini. Dakle, u tom poslu nema mnogo mudrovanja. Šta imamo mi od toga što je, recimo, Danilo Pantić potpisao za Čelzi, kada on tamo ne igra. Pantić je prepoznat kao vrhunski kvalitet, što i jeste, ali on ne igra. Takvih primera, nažalost, ima mnogo.

Pred nama su dva susreta, protiv Portugalije i Albanije. Šta ti mečevi treba da nam pokažu u kontekstu proklamovane strategije?

,,Za nas je svaka utakmica takmičarska. Ako pobedimo onda se kod nas smatra da su ti mečevi nebitni, ako izgubimo onda su takmičarski. Kod nas je to tako. Mi više nemamo kredita. Postoji period privikavanja, ali to za nas ne važi. Naš pristup protiv Portugalije i Albanije mora da bude takmičarski. U tim utakmicama nastavićemo da rekonstruišemo državni tim. To smo već počeli protiv Jermenije i Francuske. Predstojeće utakmice treba da nam pokažu na koga možemo da računamo u ozbiljnim utakmicama, jer će sledeći septembar brzo doći.