Petak, 06.11.2015

Intervju: Marko Grujić

Danas na fudbalskoj mapi sveta nema Saveza koji ima privilegiju kao srpski da od dve šampionske generacije napravi jednu, sastavi omladinske prvake Evrope iz Litvanije i osvajače sveta u Novog Zelanda. Zlatni Beli orlići sada su pod zastavom mlade reprezentacije Srbije, ujedinjeni i jaki, na novom putu, onom koji vodi do Poljske. Važan igrač u tom pohodu za plasman na evropski šampionat, jeste Zvezdino, a naše dete, momak o kome se ovih nedelja piše i priča, Marko Grujić.

 

Posle junske noći kada je ušao u svet besmrtnih i već postao deo istorije o kojoj će slušati i generacije onih koji još nisu ni rođeni, Marko Grujić je nastavio svoj uspon na srpskim terenima, svestan, kako sam ističe, istine da je u reprezentaciji bio kako sam kaže „voljen i pažen“ i onda kada u klubu nije igrao. O svom odrastanju u dresu sa nacionalnim grbom i uticaju koji je Fudbalski savez Srbije kao druga kuća imao na njegovo formiranje popularni Gruja govori iskreno. Kao i onome što stoji pred njim i saigračima, a to su predstojeći važni, kvalifikacioni dueli protiv Italije, 13. novembra u Novom Sadu, kao i Slovenije, četiri dana kasnije.

„Sećam se početaka, Karataša i selektivnog kampa, kasnije prvog meča u dresu sa nacionalnim grbom protiv Jermenije. Da, kroz sve ove godine Fudbalski savez i reprezentacija su imali ogroman uticaj na moje formiranje, ne samo igračko, već i kao osobe. Mnogo mi je značila podrška i onda kada u klubu nisam igrao, dobijao sam poziv za reprezentativna okupljanja. I tada

su ljudi iz Saveza verovali u mene, davali mi podršku. Selektori i treneri. Posebno bih apostrofirao jednog čoveka, direktora Mitra Mrkelu. Ima trenutaka kada su vam potrebne prave reči, reči ohrabrenja, on je uvek tu da mi vrati veru, podigne samopouzdanje“, ističe Marko Grujić.

Zajedno ste rasli sa reprezentacijom, kroz dva velika takmičenja, Evropsko prvenstvo u Mađarskoj, zatim na kraju sveta kada je nacija ustajala u ranim jutarnjim satima da bude uz fudbalsku reprezentaciju Srbije?

„Bilo je to moje sazrevanje i fudbalsko odrastanje. U Mađarskoj smo nesrećno ispali, ali već tada se videlo da ova generacija može mnogo. Uz čoveka koji je, posle svega, svima nama postao fudbalski otac. Hemija koju smo imali kod Veljka Paunovića, a koja govori i o sistemu rada u Fudbalskom savezu Srbije. Sistemu u kojem nema improvizacije, sistemu koji za igrače i trenere podrazumeva sve što je potrebno za uspeh. Mislim da smo bili među prvim selekcijama koje su došle na Novi Zeland, daleko pre početka, a sve zbog adekvatne aklimatizacije i dobre pripreme. I sve to je, naravno, imalo uticaja na kasniji rezultat.

Nije tajna, mlađe reprezentativne selekcije su u prethodne četiri godine ostvarile rezultate vredne analize mnogih fudbalskih saveza. Pomenuo si sistem, možemo li da ga približimo javnosti?

,,Igraču sve postaje brzo jasno, od stvari na terenu, zahteva selektora do ponašanja u skladu sa velikom odgovornosti i težinom koju podrazumeva dres sa državnim grbom. Jednostavno, nekim stvarima se posvećuje mnogo više pažnje nego u klubovima. Zbog tih detalja, jasnih pravila, mislim da smo u minulom periodu bili jaki kao tim. Spremni da ginemo jedni za druge.

Timski duh uz nesporan individualni kvalitet, video se i u tri meča na startu kvalifikacija za EP u Poljskoj?

,,Za nas je to bilo zagrevanje, protiv Litvanije i Andore. Pred nama je sada Italija, a zatim Slovenija, rivali za respekt, ali i rivali koji se sigurno ne raduju Srbiji. Posle Novog Zelanda svi znaju ko je Srbija. Imamo reputaciju koju moramo da potvrdimo samo na terenu, zato neću mnogo da pričam. Hoću, ipak, da pozovem narod da bude uz nas, očekujem pune tribine u Novom Sadu, ambijent koji bi nam pomogao da dođemo do tri važna boda.

Očekivanja su velika, posle osvojenog EP u uzrastu do 19 godina, SP za igrače do 20 godina, mnogi smatraju da Srbija može i do krova Evrope sa mladom reprezentacijom?

Bilo bi lepo popeti se ponovo na balkon, zar ne?

Posle Litvanije 2013. i Novog Zelanda 2015. godine dolazi Poljska 2017? Nacija veruje u šampione, a Fudbalski savez je pokazao da ima sistem koji rađa pobednike?

,,Cilj nam je prvo mesto u grupi koje nam omogućava direktan prolaz na završni turnir, a onda...Na Srbiju svi moraju ozbiljno da računaju", rekao je Marko Grujić.

Mogao si letos da odeš u neki inostrani klub, izabrao si i nisi pogrešio što si ostao. Tim potezom si doveo sebe i na prag A reprezentacije?

,,Nigde ne žurim, polako. Znam da mi ništa neće pobeći ako vredno radim. Ni dobar inostrani klub, ni najbolji nacionalni tim koji je san svakog igrača u Srbiji", jasan je Marko Grujić.