Četvrtak, 07.01.2016

Intervju: Radovan Ćurčić

Fudbalska Srbija je verovatno jedina zemlja u svetu, u moru onih koje su daleko razvijenije, koja se može pohvaliti činjenicom da je sa dve mlađe selekcije prvak Evrope (U -19) i šampion sveta (U-20), a opet zbog posta dugog pet godina, koliko A reprezentacija ne zna za plasman na neko veliko takmičenje, slika o srpskom fudbalu dolazi pod lupu nacije koja je gladna najveće scene i učešća naše najbolje selekcije u završnici EP ili SP.

Posle burnih kvalifikacija za EP u Francuskoj i stvari koje su možda i presudno kumovale novom neuspehu, prekid meča sa Albanijom i najpre kazna UEFA a zatim i presuda Suda za sportsku arbitražu iz Lozane, Srbija pred sobom ima novi cilj, plasman na SP koje se 2018. održava u Rusiji. Dovoljno, dakle, razloga za novogodišnji intervju sa selektorom Radovanom Ćurčićem koga u martu očekuju novi mečevi na klupi reprezentacije.

Svedoci smo još jednih turbulentnih kvalifikacija koje smo neuspešno okončali a čini se da je sav bes javnosti isplivao na površinu posle poraza u proveri protiv Češke?

- Trenutak koji je predstavljao veliko razočaranje, ali ja bih rekao i utakmica koja bi, ukoliko izvučemo pouke, jednog dana mogla da se slavi kao velika pobeda. Meč u Ostravi, sa svim svojim događanjima, od kojih su, moram to da naglasim, neka bila insinuirana, definitivno je pokazao pravu sliku stvari koje bez sumnje zahtevaju reakciju. I ona, neka niko ne sumnja, neće izostati.

Iza nas su tri neuspešna ciklusa, slučajevi Đenova i Albanija, promene selektora, veliko nezadovoljstvo javnosti?

- Mogu da govorim o vremenu kada sam postao selektor, posle poraza od Danske u Beogradu, poraza koji je u velikoj meri posledica „slučaja dron“, jer da nije bilo prekida meča sa Albanijom, mnoge stvari bi se u kvalifikacijama drugačije odvijale. Ne, naravno nije to alibi za bilo koga , samo konstatacija da je sve to imalo uticaja na igrače i ambijent u i oko reprezentacije. Ponovo smo bili u situaciji da u ranoj fazi krećemo iz minusa. Bilo je potrebno vreme, koje nije bilo naš saveznik, da pokušamo da nadoknadimo veliki minus a onda su se ponavljale neke stvari koje su nas definitino udaljile od plasmana na EP.

Za prosutim mlekom ne vredi plakati, ali utisak je da se mnoge stvari moraju menjati ukoliko želimo, a to moramo, ostvariti plasman na SP u Rusiju?

- Ne prihvatam nikakve izgovore, jer rezultat je bio i ostao, bez obzira na spoljne uticaje, jedini sudija. Da, promena će biti, ali do marta neću govoriti o imenima. Uostalom, važan je tim, a ne pojedinac. Ko to ne vidi, njemu nije mesto u reprezentaciji.

U javnosti se često govori o podmlađivanju nacionalnog tima, mogućnosti da šansu dobiju igrači koji su postali prvaci sveta na Novom Zelandu?

- Reprezentacija nije klub a za nacionalni tim moraju da igraju najbolji igrači bez obzira na godine. Ne, ništa ne prejudiciram, samo želim da podsetim na jednu utakmicu u kvalifikacijama, meč sa Jermenijom u Novom Sadu. U timu su bili Andrija Živković, Uroš Spajić, Filip Kostić, Darko Brašanac, Aleksandar Mitrović...Već za narednu akciju zbog povreda sa nama nisu bili Živković, Kostić i Brašanac. Rano smo ostali i bez dva centralna beka Nastasića i Maksimovića. Povrede, ali i mala minutaža pojedinih igrača u svojim klubovima, krojile su spisak. Nemoguće je bilo imati jedan tim na okupu za dve vezane utakmice. Uglavnom, ponoviću. Biće promena u reprezentaciji, a svi moramo biti svesni da Srbiju samo tim, a ne pojedinac može odvesti na SP u Rusiju.

Novi početak je u martu, duel sa Poljskom, verovatno Mađarskom, učesnicima predstojećeg EP u Francuskoj?

- Za nas više nema utakmica koje imaju prefiks prijateljska. To nam je pokazao meč u Ostravi. Srbija, posle svih ovih godina i gladi koja je nastala za rezultatom A tima, mora u svakom meču da ima pristup kao što je bio, primera radi, u Albaniji. Samo sa takvim odnosom, ponašanjem, posvećenošću, disciplinom, koncentracijom, možemo ostvariti ono što svi želimo, plasman na SP u Rusiju. To je duh koji mora da nosi reprezentaciju, jedinstvo koje tražim. Onaj ko nije spreman tako da se ponaša nije vredan dresa Srbije. Bez obzira na ime, status u klubu, godine.

Na putu do Rusije imaćemo uglavnom učesnike EP u Francuskoj. Vels, Republika Irska, Austrija...

- Ima onih koji su skloni da potcenjuju ovu grupu, a ja znam da Srbija neće nikoga ni preceniti, ali ni potceniti. Naravno, bolje da smo u grupi sa Velsom nego Nemačkom ili Španijom, ali bez obzira na ime rivala, za našu sudbinu pitamo se samo mi. Nismo u situaciji da sebe stavljamo u prvi plan kada drugi igraju na velikim takmičenjima, ali sa verom u sebe i na prvom mestu, timskim duhom, možemo, a ja kažem i moramo, doći do Rusije. Verujem da će tako biti, zaključio je selektor Radovan Ćurčić.

 

Trijumf u Tirani najgledaniji događaj u 2015.

Koliko je fudbal u Srbiji više od igre, govori i detalj koji možda može malo da ublaži bol zbog neuspeha u minulim kvalifikacijama. Da li ste znali za podatak da je meč Albanija - Srbija u Elbasanu, najgledaniji događaj u našoj zemlji u 2015. godini?

- Da, čuo sam za rejting gledanosti tog meča i naravno da mi je drago zbog toga. Uostalom i poseta premijera dan posle naše pobede, govori koliko je sve imalo značaja za naš fudbal i Srbiju. Bilo je, naravno, i onih koji su u tim trenucima omalovažavali pobedu, zaboravljajući da tamo nije slavila Danska, a Portugalija je došla do pobede u trećem minutu nadoknade. Uglavnom, pokazali smo da smo bolji od reprezentacije koja je, usudio bih se reći, možda i nepravedeno otišla na EP.  

 

Bez Matića i Kolarova moramo

I pored poraza od Portugalije u Beogradu, javnost je bila zadovoljna igrom i pristupom igrača u tom meču, a mrlja je ostala zbog isključenja Nemanje Matića i Aleksandra Kolarova koji neće igrati tri, odnosno jednu utakmicu na startu narednih kvalifikacija za SP?

- Moj posao nije da sada ponavljam kako će nam biti teško bez njih dvojice, nego da tražim rešenje. Dešavalo mi se u mladoj selekciji da nemam A reprezentativce, protiv Španije u dva meča bili smo prežaljeni od kompletne javnosti, da bi u Kadizu slavili sa timom u kome je šest-sedam igrača bilo iz naše, toliko osporavane, lige. I tada i sada, važan je tim, a ne pojedinac. Samo tim može sve da nadoknadi.