Petak, 16.09.2016

UEFA nagradila FSS za bazični fudbal:Srebro za „Moja škola,moj klub“

Zajednice bazičnog fudbala u Belorusiji, Belgiji i Austriji, ali i Srbiji,imaju razloga za slavlje nakon objavljivanja nagrada UEFA za bazični fudbal za 2016. godinu.

 

Liderima bazičnog fudbala, klubovima i projektima u Belorusiji, Belgiji i Austriji odato je priznanje dodelom zlatnih medalja u sklopu Nagrada UEFA za bazični fudbal 2016. Ove godine objavljene u sklopu vanrednog kongresa UEFA u glavnom gradu Grčke, nagrade koje su ustanovljene 2010. godine u prvi plan ističu inspirativne priče iz cele Evrope.

"Nominacije za Nagrade UEFA za bazični fudbal 2016 bile su brojne, i proces selekcije bio je temeljan“, rekao je Đankarlo Abete, predsednik Komisije UEFA za razvoj i tehničku pomoć.

„Ohrabrujuće je videti da sve više saveza uvode nagrade za bazični fudbal na domaćem nivou, u cilju promocije i stimulisanja razvoja bazičnog fudbala.“

Najbolji lider u bazičnom fudbalu – Yury Beletskiy (Belorusija) Nagrada za najboljeg lidera u bazičnom fudbalu uručena je Juri Beleckiju, koji je deci u malom beloruskom gradu Zhabinka – koja ranije nisu imali prilike da igraju organizovani fudbal – pružio priliku da uživaju u igri i druže se sa ostalom omladinom.

"Bazični fudbal, kao i omladinski fudbal su kamen temeljac fudbalske piramide u našoj zemlji," rekao je generalni sekretar fudbalske federacije Belorusije (BFF) Sergej Safarijan. "To je jedna od glavnih oblasti našeg rada i trudimo se da uvek bude u centru naše pažnje."

Srebro je pripalo volonteru iz Švedske, Matildi Brinck-Larsen, koja je formirala klub za izbeglice, dok je bronzu dobio Antonio Piccolo iz Italije, koji je pre 30 godina osnovao klub Arci Scampia, u kome se kroz fudbal podučava o pozitivnim vrednostima i pomaže ljudima iz lokalnog područja u potrazi za poslom.

Najbolji klub bazičnog fudbala – RWDM Girls (Belgija) Kategorija „najbolji klub“ u prvi plan je istakla rad u klubu RWDM Girls, multikulturalni klub u briselskoj opštini Molenbek, koji je lokalnim devojkama pružio nadu i istakao se kao rasadnik mladih talenata.

„To je klub koji je otvoren za sve – svaka devojka  koja nam se pridruži ima svoje mesto, koji god da je nivo u pitanju, bilo da je takmičarski ili nije,“ rekao je koordinator kluba Ramzi Bouhlel.

„Fudbal za sve“ je takođe mantra srebrom nagrađene fudbalske akademije Gartcairn Football Academy iz Škotske, čiji je slogan „oni koji žele da igraju – igraće“. Bronzu je dobio i Seoski amaterski fudbalski klub u Balkany, koji se rapidno razvio u jednom od najudaljenijih  krajeva Ukrajine.

 

Najbolji projekat bazičnog fudbala – 'Teamplay ohne Abseits' (Austrija) Zlatno priznanje u kategoriji najboljeg projekta dodeljeno je za projekat 'Teamplay ohne Abseits' (’Timska igra bez ofsajda’), plan koji sprovodi FS Austrije, a uz podršku državnih organa vlasti, čiji je fokus integrisanje ljudi iz imigrantskih zajednica kroz seriju radionica za  stvaranje tima.

Sportski direktor FS Austrije Willi Ruttensteiner je rekao: „Ne radi se o dobijanju priznanja, o tome da budemo zbog toga srećni i da se prikazujemo svetu; radi se o tome da dajemo mnogo dobrih primera i pokazujemo veliko razumevanje za integraciju, za boju kože, da preduzimamo aktivnosti protiv rasizma, a posebno o demostraciji poštovanja među ljudima.

"Smatram da UEFA daje mnogo pozitivnih primera koje i mi sledimo – ona je pokrenula mnoge inicijative koje su nam izvor inspiracije."

Projekat kojem je dodeljeno srebrno priznanje je 'Moja škola, moj klub', koji je doprineo povećanju broja učesnika u fudbalu na nivou klubova u Srbiji kroz saradnju sa školama u zemlji.

„Svaka nagrada je jedna vrsta priznanja, ali nećemo da se hvalimo, već želimo da ona bude model po kome bi sportske organizacije radile na omasovljavanju sporta. S druge strane  istovremeno je i priznanje svim saradnicima FSS koji su radili na projektu i satisfakcija FSS da u oblasti bazičnog fudbala realizuje projekte koji mogu biti primer ostatku Evrope“rekao je Igor Janković, koordinator u Odeljenju za razvoj FSS.

Bronza je dodeljena programu univerziteta Solent iz Engleske za Program liderstva u fudbalu.